Stapsgewijze BPM verlaging van bijna 15% tussen 2017 en 2020

Stapsgewijze BPM verlaging van bijna 15% tussen 2017 en 2020

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes wil tussen 2017 en 2020 de BPM stapsgewijs verlagen met 14%. Deze beslissing maakt deel uit van een reeks nieuwe autobelastingmaatregelingen die vallen onder de Wet Uitwerking Autobrief II, die op 1 januari 2017 in werking treedt. Behalve lagere belastingen wordt ook het autobelastingstelsel eenvoudiger.

Het is uiteindelijk de bedoeling om de BPM volledig af te schaffen, wanneer dit precies zal gebeuren is nog niet bekend maar voorlopig zal een verlaagd tarief voor de nodige voordelen zorgen voor wie een nieuwe auto wil kopen in Nederland of een gebruikte auto wil importeren uit het buitenland.

Een shift naar emissieloos rijden

Vanaf 2017 zal de BPM ook anders berekend worden. De hoogte van de BPM is momenteel vooral afhankelijk van de CO2 uitstoot van de betreffende auto, terwijl het in het verleden gebaseerd was op de aanschafprijs van de auto. Nu wil men vanaf 2017 de invloed van de CO2-uitstoot op de BPM verminderen en volledig emissieloos rijden stimuleren. Daarom zal de vrijstelling van BPM voor volledig elektrische auto’s in ieder geval tot 2020 blijft gelden en zal er een aparte tarieftabel komen voor plug-in hybride elektrische auto’s.

Voordelen voor zuinige auto’s

Het zijn vooral de zuinige auto’s uit het kleine- en middensegment die het voordeel van de nieuwe maatregelen zullen gaan ervaren. Heel specifiek gaat het hier om zuinige auto’s met een CO2-uitstoot van maximaal 102 gram per kilometer.

De CO2-uitstoot grenzen zullen worden aangescherpt en de vaste voet van het BPM zal omhoog gaan van 175 euro naar 350 euro. De extra opbrengst van deze verhoging zal helpen om het CO2 afhankelijke deel van de BPM te verlagen.

Een van de belangrijkste doelen van de nieuwe maatregelingen is om de luchtkwaliteit in Nederland aanzienlijk te verbeteren. Dit wil men onder andere realiseren door meer elektrische auto’s op de weg te krijgen en het huidige wagenpark te verjongen, met schonere en zuinigere auto’s.

Welke verlaging kunnen we per jaar verwachten?

Zoals het er nu uit ziet kunnen we een verlaging van ongeveer 1% verwachten in 2017, vervolgens 4% in 2018, 6% in 2019 en 3% in 2020.

Kiezen voor een auto die bij je past

BOVAG doet aan de hand van het nieuws over deze maatregelingen de voorspelling dat mensen nu weer vaker zullen gaan zoeken naar een auto die bij hen past, in plaats van naar een auto met de beste fiscale voordelen. Er zullen dus waarschijnlijk ook weer meer duurdere auto’s gekocht worden, waardoor de BPM inkomsten voor de overheid uiteindelijk weer zullen gaan toenemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *