Loont het om een auto te importeren uit Duitsland?

Je hebt vast weleens gehoord dat het importeren van een auto uit Duitsland financieel aantrekkelijker is dan het kopen van een auto in Nederland. Maar is dit ook daadwerkelijk zo? En wat maakt een geïmporteerde auto dan precies goedkoper?

Voordat we hier een antwoord op geven, kijken we eerst naar een andere belangrijke reden waarom de Nederlandse autoliefhebber graag naar Duitsland gaat.

De grootste automarkt van Europa

Auto’s uit Duitsland zijn populair omdat de Duitse automarkt veel groter is dan de Nederlandse, met een groot aanbod aan jong gebruikte auto’s met zeer weinig kilometers. Het vinden van een auto met maximaal 10.000 km op de teller is bij onze oosterburen een stuk gemakkelijker dan bij ons.

Duitse auto’s zijn over het algemeen ook beter uitgerust en zijn vaak standaard uitgevoerd met luxe extra’s zoals stoelverwarming, lederen bekleding, sensoren en camera’s (bron: EasyImport.nl). De eerste eigenaar rijdt er slechts een aantal maanden of jaren in en verkoopt de auto al weer terwijl de fabrieksgarantie nog geldig is.

Het voordeel van jong gebruikte auto’s

Nieuwe auto’s schrijven erg snel af, dit maakt het heel aantrekkelijk om een jong gebruikte auto tegen een scherpe prijs aan te schaffen. Vaak kun je in Duitsland een goed onderhouden auto met slechts een paar duizend kilometer op de teller kopen voor ongeveer 50% van de nieuwprijs. Zo kun je al voordeliger uit zijn bij een auto van een half jaar oud.

Hoe zit het met de administratieve kosten?

Is het uiteindelijk wel de moeite waard om een auto uit Duitsland te importeren?

Of je nu een nieuwe auto koopt in Nederland of een jong gebruikte auto importeert uit het buitenland, BPM moet in beide gevallen betaald worden. BMP staat voor ‘belasting van personenauto’s en motorrijtuigen’ en het is in principe een soort aanschafbelasting. Het voordeel van een jong gebruikte auto importeren is dat je korting krijgt op de BMP omdat de auto niet nieuw meer is. Hoe ouder de auto, des te hoger de korting. Het loont dus zeker om een gebruikte auto te importeren in plaats van een vergelijkbaar model in Nederland te kopen.

Zie je op tegen de administratieve rompslomp en mogelijke risico’s?

Om de BPM te betalen, zul je aangifte moeten doen bij de belastingdienst. Indien je dit liever niet zelf regelt kun je het ook laten doen. Online zijn meerdere Nederlandse bedrijven te vinden die alles voor je kunnen regelen, van de keuring tot de aankoopafwikkeling en van de invoering tot het transport. Wanneer het bedrijf je ook nog eens een garantiepakket erbij aanbiedt, kun je zorgeloos importeren. Mocht er onverwacht toch iets niet in orde zijn met de auto dan ben je beschermd tegen hoge kosten en kun je de auto zonder problemen weer inruilen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *