Een auto importeren uit het buitenland – wat komt er bij kijken?

Wie een auto koopt in het buitenland krijgt met een heleboel regels en papierwerk te maken. Het lijkt in eerste instantie vaak moeilijker dan het eigenlijk is en met een beetje voorbereiding is het halve werk al gedaan.

Rijden zonder Nederlands kenteken

Een belangrijk onderdeel van auto-import is het aanvragen van een Nederlands kenteken bij de RDW. Zonder Nederlands kenteken mag je namelijk niet in je nieuwe auto rijden. Het is daarom verstandig om de auto naar Nederland te laten vervoeren door een transportbedrijf. Indien je de auto zelf naar Nederland wilt rijden, moet je namelijk eerst een tijdelijk kenteken regelen. Dit vijfdaagse kenteken is geldig in alle EU landen voor een periode van…je raadt het al…5 dagen.

Een Nederlands kenteken aanvragen

Voor het aanvragen van een Nederlands kenteken kun je online een afspraak maken bij een van de keuringsstations van het RDW. Je kunt alle buitenlandse documenten die je bij de aankoop hebt ontvangen meenemen naar de keuring, zoals eventuele keuringsrapporten of voertuigdocumenten. Uiteraard neem je ook het buitenlandse kentekenbewijs mee en je eigen legitimatie.

De apk-keuring

Wanneer je de auto binnen de EU hebt gekocht en deze reeds een geldige apk heeft dan hoeft de auto niet opnieuw apk gekeurd worden, in alle andere gevallen wel.

Na de apk-keuring kun je de auto aangeven bij de belastingdienst zodat je de BPM kunt betalen.

Wanneer al deze stappen zijn uitgevoerd, zul je binnen een aantal werkdagen je Nederlandse kenteken toegestuurd krijgen. Je hoeft dan alleen nog de kentekenplaten te laten maken en uiteraard een verzekering voor je nieuwe auto af te sluiten.

De beste BPM berekening

Voor het berekenen van het te betalen BPM bedrag kun je op verschillende manieren te werk gaan. Vaak weet je als particulier niet hoe je geld kunt besparen op de BPM. Daarom is het geen slecht idee om een specialist in te schakelen die hier dagelijks mee te maken heeft. Met de hulp van een specialist kun je al snel honderden euro’s besparen. De BMP kan namelijk op meerdere manieren berekend worden en iedere berekening levert een ander bedrag op. De expert zal alle berekeningen met elkaar vergelijken en het meest voordelige BPM bedrag voor jouw auto selecteren.

Een importexpert inschakelen

Speciale importexperts kunnen je helpen met alle aspecten van de aankoop en import van een auto uit het buitenland. Hiermee kun je veel voorkomende fouten voorkomen en risico’s vermijden. Ook bieden ze vaak goede garantiepakketten voor het geval er iets niet in orde zou zijn met de auto. Je bent op die manier beschermd tegen eventuele hoge kosten en, indien nodig, kun je de auto ook weer inruilen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *