Wie een auto importeert uit het buitenland krijgt te maken met BPM, een vorm van aanschafbelasting die aan de belastingdienst betaalt moet worden. Ook als je een gebruikte auto in het buitenland koopt, moet er BPM betaald worden.
Op de website van de belastingdienst kun je het aangifteformulier voor de BPM downloaden en zelf berekenen hoeveel BPM je verschuldigd bent, maar de standaardtabel die de belastingdienst daarvoor gebruikt, leidt vaak tot een zeer hoog BPM bedrag.
Wanneer je zo’n hoog bedrag op je scherm ziet verschijnen, lijkt het misschien niet meer de moeite waard om een auto te importeren, maar gelukkig kan het ook anders.
Er zijn namelijk meerdere manieren op de BPM te berekenen. Iedere rekenmethode kan een ander bpm-bedrag als resultaat hebben, en de verschillen kunnen uiteenlopen van honderden tot wel duizenden euro’s. Hieronder vind je onze tips om zoveel mogelijk te besparen.
BPM berekenen op basis van de Nederlandse handelswaarde
In plaats van de BPM te berekenen aan de hand van de leeftijd van de auto, kun je ook een berekening maken aan de hand van de handelswaarde in Nederland. De lage handelswaarde die we de laatste tijd in ons land zien, betekent dat je op deze manier veel meer BPM kunt afschrijven dan via de standaard berekening van de belastingdienst.
Hiervoor gebruikt men in de handel speciale koerslijsten. Er zijn diverse koerslijsten die grote verschillen in marktwaarde kunnen weergeven. Gespecialiseerde importbedrijven hebben toegang tot deze koerslijsten, waardoor ze een zo laag mogelijk BPM bedrag kunnen berekenen.
BPM aangifte doen op basis van een taxatierapport
Deze optie is niet voor alle auto’s geschikt maar kan voor bepaalde auto’s een aanzienlijk voordeel opleveren, denk hierbij aan duurdere auto’s met enige schade, schadeauto’s en exclusieve auto’s.
Bij het opstellen van een taxatierapport wordt de huidige staat van de auto gedetailleerd omschreven en een taxatiewaarde aan de auto gegeven. Bij beperkte schade is een taxatierapport meestal niet de moeite waard en kan men beter voor een berekening op basis van de handelswaarde kiezen.
De BPM aangifte uitbesteden
Tenslotte is het belangrijk om je te realiseren dat het inschakelen van professionele hulp bij het berekenen van een zo gunstig mogelijk BPM bedrag bijna altijd meer oplevert dan dat het je kost. De belastingdienst hecht namelijk veel waarde aan een goed onderbouwde aangifte.
Wijzelf zijn geen BPM experts, maar schakelen hiervoor de partij Easy Import in. We kunnen ze van harte aanbevelen. Klik op de afbeelding hieronder om deze aan te vragen.
Ontbreken er volgens de belastingdienst belangrijke gegevens, of staan er fouten in de aangifte, dan kan het gebeuren dat men niet akkoord gaat met de aangifte en dat je uiteindelijk nog een naheffing ontvangt. In sommige gevallen kan er zelfs nog een boete bij op komen. Het uitbesteden van het papierwerk kan dus zorgen voor een maximale besparing en een minimale kans op teleurstellingen.