Waar moet je op letten bij het importeren van een auto?

Je vindt de auto van je dromen online, maar voordat hij bij je voor de deur zal staan, moet je nog wat obstakels overwinnen, je moet hem namelijk vanuit het buitenland naar Nederland importeren!

Gelukkig valt het hele importproces enorm mee, als je je maar goed voorbereidt en weet waar je op moet letten. In de eerste plaats is het belangrijk om er zeker van te zijn dat je echt voordeliger uit bent als je in het buitenland koopt. Vergelijk de prijs van de auto daarom niet alleen met soortgelijke auto’s in Nederland maar ook met soortgelijke auto’s in het land waar je wilt kopen.

Is de auto goedkoper dan vergelijkbare auto’s in hetzelfde land dan is de kans groot dat er iets met de auto aan de hand is. Dit is een risico dat je beter niet kunt nemen.

Kopen bij een dealer of fabrikant

Om die reden is het verstandig om alleen bij een erkende dealer of fabrikant te kopen, in plaats van bij particulieren. Op de websites van dealers en fabrikanten vind je vaak zeer jonge auto’s (van een paar maanden tot een jaar oud) waarin is gereden door de medewerkers van het bedrijf zelf.  Deze auto’s zijn normaal gesproken zeer goed onderhouden en hebben nog maar weinig kilometers gereden, vaak maximaal 5000km.

Het bijkomende rekenwerk

Zorg dat je van tevoren berekent hoeveel BPM je moet betalen. Kom je er niet uit, laat je dan adviseren door een bedrijf dat gespecialiseerd is in het importeren van auto’s uit het buitenland. Pas als je alle nodige berekeningen hebt gemaakt, kun je er zeker van zijn dat je financieel goedkoper uit bent als je in het buitenland koopt.

Hou er rekening mee dat je bij een buitenlandse dealer of fabrikant je eigen auto niet kunt inruilen. Je zult dus zelf je oude auto moeten verkopen.

Van aankoop tot import

Ga je naar het buitenland toe om een testrit te maken in je toekomstige auto, neem dan iemand mee die de taal goed spreekt en alles tot in de details door kan nemen met de verkopende partij. Voel je je hier niet prettig bij dan is het misschien beter om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen om het hele proces voor je te regelen, van de aankoop tot de import.

Het juiste kenteken

Als Nederlandse inwoner mag je niet in een auto met een buitenlands kenteken rijden. Zodra je dus bij de Nederlandse grens aankomt met je nieuwe auto, zul je de auto moeten laten transporteren naar je woonplaats omdat je op dat moment nog geen Nederlands kenteken hebt. Een andere oplossing is het regelen van een 5-daags kenteken waarmee je WA verzekerd in een buitenlandse auto mag rijden. Op deze manier kun je je nieuwe auto veilig naar huis rijden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *